Menu

Hallo Limburg

L1 TV maakt serie over Cultua Nova

Het begint in 1991 als een experiment: een theaterfestival in Heerlen met gedurfde acts op gekke locaties.

De ambitie is om het publiek te laten kennismaken met iets totaal nieuws. Dertig jaar later is Cultura Nova een begrip in Limburg en daarbuiten. Hoog tijd dus om in dit jubileumjaar terug te blikken en stil te staan bij de betekenis van het festival.

L1 TV maakte de vierdelige serie Van Plein tot Pluche. De cultuurredactie van L1 sprak onder andere met festivaldirecteuren Rocco Malherbe en Fiedel van der Hijden, medewerkers van het eerste uur en theatermakers die al jaren thuis zijn op Cultura Nova.

We duiken in de beginjaren van het festival en genieten van groots spektakel en streekgebonden theater, waar de laatste jaren steeds meer van te zien is. Daarnaast wordt duidelijk hoe belangrijk het festival is als kweekvijver voor jong podiumtalent.

Tot slot maken we kennis met de zogenaamde Cultura Nova-familie. Want zonder die grote poule van trouwe vrijwilligers was het festival er niet geweest, volgens directeur Rocco Malherbe.

Van Plein tot Pluche wordt vanaf dinsdag 28 juli vier weken op rij uitgezonden op L1 TV.

Elke dinsdag en zaterdag om 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 uur.

De 30e editie van Cultura Nova is verplaatst van eind augustus naar eind december 2020. De meeste voorstellingen die gepland waren voor de zomer, kunnen in de winter (met enige aanpassingen) toch gespeeld worden. De Cultura Nova Wintereditie is gepland van zaterdag 26 tot en met donderdag 31 december.