Menu

Hallo Limburg

TV-serie over Scahtten van Via Belgica op L1

Zo'n 2000 jaar geleden liep er dwars door Zuid-Limburg een Romeinse weg, de Via Belgica. Die liep van Noord-Frankrijk tot in Keulen.

Over die weg liepen soldaten, handelaars en de lokale bevolking; misschien wel een van je voorouders. Wat is vandaag de dag nog over van dat Romeins verleden? In de achtdelige serie Schatten van de Via Belgica gaan presentatoren Jolien Linssen en Bart Storcken op zoek naar antwoorden op die vraag.

Dat brengt hen langs bijzondere, uiteenlopende en onverwachte plekken. Van een ogenschijnlijk doodgewone akker, tot het glooiende heuvellandschap en hartje Maastricht. Re-enactor Jos Cremers onthult de geheimen van het Romeinse leven. Ook wordt er in elke aflevering Romeins gekookt.

Voor meer informatie: https://L1.nl/via-belgica/

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. Die liep van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over. De weg liep door Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf. In Rimburg stak de Via Belgica de grens met Duitsland over.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes. Soms groeiden die uit tot grotere nederzettingen, zoals Coriovallum (Heerlen) en Traiectum ad Mosam (Maastricht).

L1 kijk en luister je via de L1 en 1Limburg app L1 TV is te ontvangen via kabel, webtv https://l1.nl/live-l1-tv/, Ziggo Digitaal kanaal 30 (Limburg) en 713 (landelijk), Interactieve TV KPN kanaal 508 (Limburg), 507 (Noord-Brabant) en 506 (Gelderland), Interactief zenderpakket Tele2, satellietaanbieder Joyne (betaalpakket), DVB-T en Digitenne.

L1 Radio is te ontvangen via FM 95.3 en FM 100.3, DAB+ 7A, webradio https://l1.nl/live-l1-radio/, Interactieve TV KPN kanaal 891, Ziggo Digitaal kanaal (1)831, DVB-T en Digitenne kanaal 117.