Menu

Hallo Limburg

Braakballen pluizen bij Fort Sint Pieter

Zou jij ook wel eens willen weten wat het lievelingskostje is van de oehoe op de Sint-Pietersberg?

Daar kun je makkelijk achter komen! Op woensdagmiddag 22 juli en 5 augustus kun je met de boswachters van Natuurmonumenten op de Sint-Pietersberg braakballen uitpluizen en al je vragen stellen. Na het pluizen wandel je met de boswachter naar de Kiekoet om een kijkje te nemen in de oehoevallei.

Wie weet vang je wel een glimp op van de oehoes die hier leven. Deze spannende activiteit vindt plaats bij het Infopunt Sint-Pietersberg in Fort Sint Pieter aan de Luikerweg 80 in Maastricht. Het begint om 14.00 uur.

Een ticket voor kinderen van leden van Natuurmonumenten kost 4,20 euro en voor kinderen van niet-leden 6 euro. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Je moet je wel van te voren aanmelden, via natuurmonumenten.nl/agenda. (035) 655 99 11. In verband met de maatregelen rondom corona zijn er maar een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Uilen verslinden hun prooi letterlijk met huid en haar. En wat een uil niet kan verwerken, zoals botjes en haren, komt terecht in een braakbal. Als je daar goed naar kijkt, kun je zien van welke dieren de botjes zijn.

Door het uitpluizen van een gedroogde braakbal vind je allemaal botjes van kleinere dieren. Met een zoekkaart zie je dan van welke dieren deze botjes zijn en kom je er achter wat die uil gegeten heeft. Gelukkig hoef je niet eerst het bos in om een braakbal te zoeken, maar als je er zelf een gevonden hebt, mag je die natuurlijk altijd ook meenemen!

Natuurmonumenten heeft gezorgd voor genoeg braakballen. Het zijn droge pluizerige balletjes die je gemakkelijk uit elkaar kan halen. Je vindt daar dan de restjes in van de dieren die de vogel heeft opgegeten. Dat uitpluizen en onderzoeken doe je met een kwastje, een prikker en een loepje.

Als je al die botjes bij elkaar legt kun je op de zoekkaarten vinden welk dier opgegeten is. Met een beetje geluk, kun je een compleet skelet van het dier verzamelen.

Heb je zin om mee te doen? Dan meld je snel aan via natuurmonumenten.nl/agenda of via de Ledenservice, T. (035) 655 99 11.