Menu

Hallo Limburg

Een tijdreis door ondergronds Heerlen

De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg, en het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen bieden vanaf deze week een nieuw groepsarrangement aan: Graven & delven. Leden van een huishouden maken op beide locaties samen een tijdreis door ondergronds Heerlen. Dit aan de hand van de rijke archeologische vondsten uit de regio en het indrukwekkende mijnverleden.

Er is geen stad in Nederland waar zoveel geschiedenis verstopt zit in de grond als Heerlen. Romeinse vondsten vertellen de ontstaansgeschiedenis van de stad, middeleeuwse vondsten onthullen het leven in een landsfort en in de vorige eeuw ontstond er een enorm ondergronds labyrint tijdens de grootschalige winning van steenkool. Met het groepsarrangement Graven & Delven maak je kennis met de bodemschatten van Heerlen.

Het arrangement begint in het Nederlands Mijnmuseum, gevestigd in een van de laatste mijnschachten van Nederland. Hier krijg je een rondleiding, bekijk je twee korte historische films en bewonder je authentieke mijnobjecten: van glimmende mijnlampen tot de nog werkende ophaalmachine die een eigen gebouw inneemt. Onder het genot van koffie en vlaai kun je de indrukwekkende geschiedenis op je in laten werken.

Tijdens een pauze van een half uur of een uur (afhankelijk van de starttijd) wandel je naar de Vondst. Je krijgt hiervoor een plattegrond. Bij de Vondst kun je kiezen uit het volgen van een rondleiding, het zelfstandig op ontdekking gaan met een audiotour of het spelen van een escape game waarin je binnen een uur door het kraken van codes een schat kunt vinden (geschikt vanaf 10 jaar).

Het arrangement Graven & delven bestaat uit toegang + rondleiding + koffie/ thee & vlaai bij het Nederlands Mijnmuseum en een rondleiding/audiotour bij De Vondst. Dit kost 10,50 euro per persoon, duurt 4 tot 4,5 uur en is te boeken op vrijdagen om 10.30 of 12.30 uur via www.nederlandsmijnmuseum.nl/graven-delven.

Bij interesse in de combinatie met het escapespel bij De Vondst, graag mailen naar reserveringen@nederlandsmijnmuseum.nl.