Menu

Hallo Limburg

70 jaar muziek- en dansonderwijs SMK

Op 21 juni 2020 is het precies 70 jaar geleden dat Stichting SMK werd opgericht. Toen nog onder de naam Stichting Muziekschool Kerkrade, werden de voorbereidingen getroffen voor de start van het muziekonderwijs in Kerkrade.

Met 12 docenten en 100 leerlingen begonnen als een 'klassieke' muziekschool, en inmiddels uitgegroeid tot een plek waar wekelijks 1500 leerlingen - jong en oud - op zo'n 30 verschillende instrumenten les nemen, dansen in een van de vele dansgroepen, spelen in een rockband, orkest of ander ensemble, deelnemen aan een luistercursus of zich voorbereiden op een professionele toekomst in de muziek.

De SMK is in 2020 niet meer weg te denken in de samenleving. Naast het aanbod binnen de muren van de huidige drie locaties in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf, is de SMK ook te vinden op 30 basisscholen in de regio, waar muziekconsulenten muzieklessen ondersteunen en verzorgen voor 5800 kinderen. Ook het verenigingsleven - van waaruit het initiatief tot oprichting van de muziek- en dansschool 70 jaar geleden kwam - is een belangrijke samenwerkingspartner. Verder organiseert de SMK samen met culturele en maatschappelijke partners projecten waarbij de focus ligt op maatschappelijke uitdagingen zoals eenzaamheid en laaggeletterdheid.

Directeur John Gubbels over deze mijlpaal: "Mede dankzij het vertrouwen en de ondersteuning van de gemeenten waar de SMK werkzaam is, maar zeker ook dankzij onze trouwe cursisten en de samenwerking met het verenigingsleven, kan de SMK haar werk al 70 jaar uitvoeren en daarmee bijdragen aan niet alleen talentontwikkeling en culturele ontwikkeling, maar ook aan zaken die in de snel veranderende maatschappij van nu van groot belang zijn: zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, welzijn en zingeving. Het kan zomaar beginnen bij het aantrekken van die balletschoenen of het oppakken van die saxofoon. Al 70 jaar lang, en hopelijk nog minstens 70 jaar langer."

Voor meer informatie over stichting SMK, zie www.smkparkstad.nl