Menu

Hallo Limburg

Excursie vliegend hert

IVN Beekdaelen-Onderbanken en IKL Limburg organiseren een lezing met aansluitend een excursie. Startpunt is Ontmoetingscentrum, Gaatstraat,1, Jabeek. Middels een Power Point presentatie worden de wetenswaardigheden over het Vliegend hert weergegeven waarbij jouw vragen gewenst zijn.

Het vliegend hert wordt zo genoemd vanwege het grote gewei, dat het mannetje draagt. Eigenlijk zijn het kaken, waarmee hij concurrenten kan weren. Ook gebruikt hij het tijdens het paren om het vrouwtje in bedwang te houden. Het is de grootste kever van Europa en het geslacht is op vier gebieden in Nederland nog aanwezig.

In Jabeek tijdens de excursie kun je hem naar alle waarschijnlijkheid zien vliegen, wat op zich een spektakel is. Door zijn in onbalans zijnde bouw, vliegt ie schuin omhoog en ploft vaak zomaar uit de lucht.

Door de corona maatregelen is er dit jaar gekozen voor een grotere ruimte. Er is daar plaats voor 30 personen, die zich vooraf via IKL Limburg inschrijven met gegevens voor de eventuele traceerbaarheid nadien. Dat aanmelden kan via e.eussen@ikl-limburg.nl of 046 3030554.

Je ontvangt dan een inschrijfformulier waarop je alle gevraagde gegevens moet invullen en retourneren. Zonder die gegevens mag je niet deelnemen volgens de geldende regelgeving. Je kunt alleen deelnemen als je op dat moment geen corona verschijnselen hebt. Dit ter bescherming van de mededeelnemers en ons.

We starten om 20 uur met de presentatie en gaan tegen 21u30 het gebied in om zelf de vliegende herten te vinden. Kinderen zijn welkom onder begeleiding. Draag zelf dichte schoenen en een lange broek zodat je minder kans loopt op teken. Controleer je achteraf thuis grondig, want die beestjes zijn in principe bij iedere grasspriet in Nederland te vinden. Dat is niet erg maar zij vinden de mens lekker. Neem een zaklamp en mogelijk een drankje voor onderweg mee.

Schrijf je snel in want de deelname is beperkt. De excursie is gratis maar een bijdrage voor onze vereniging stellen we erg op prijs.

Vriendelijke groeten en tot ziens op de excursie.
Piet Oudejans, Co Waalen, Ron Kinderman en Jos Vantilt