Menu

Hallo Limburg

Plusmama ben je niet, dat word je

Op mijn 34ste kreeg ik een relatie met mijn huidige partner. Van de een op de andere dag maakte niet alleen hij, maar ook zijn kinderen deel uit van mijn leven. Tijd om rustig aan het idee van kinderen in mijn leven te wennen, zoals een biologische moeder daar negen maanden de tijd voor heeft, was er niet. Mijn omgeving reageerde vaak verbaasd als ik aangaf dat ik dat niet altijd even makkelijk vond. Ik wist toch waar ik aan begon?

Feit is dat steeds meer vrouwen te maken krijgen met deze nieuwe Nederlandse samenlevingsvorm. Een vorm die de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Niet alleen krijg je er als vrouw de kinderen bij die biologisch gezien niet van jou zijn, ook de biologische moeder gaat deel uitmaken van je leven. Dit zorgt voor de nodige dynamiek en kan een samengesteld gezin heel complex maken. Niet een situatie is daarbij hetzelfde. Het is dan ook niet voor niks dat de helft van alle samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar vallen. En toch zijn er ook andere verhalen te vertellen.

Als schrijfster van het boek 'Plusmama ben je niet, dat word je' ben ik op zoek gegaan naar ervaringen van andere vrouwen in een samengesteld gezin. In mijn boek vertel ik openhartig mijn eigen verhaal met alle ups en downs. Daarnaast deel ik de ervaringen van verschillende plusmama's. Deze verhalen worden steeds aangevuld met waardevolle tips en inzichten van een kinder- en stiefgezincoach. Ik hoop met mijn verhaal goed de werkelijkheid en worsteling weer te geven, een stuk erkenning te geven aan alle plusmama's en te laten zien hoe mooi deel uitmaken van een samengesteld gezin ook kan zijn.

De 'Plus' in het boek 'Plusmama ben je niet, dat word je' staat voor mij, voor alles wat een plusmama doet en wil betekenen in het leven van het nieuwe gezin. Deze vrouw is een uniek persoon die van toegevoegde waarde is en kan zijn voor de kinderen, naast de biologische ouders.

Dankzij de openhartigheid van de vrouwen die hun verhaal in het boek delen en een kijkje in hun leven als plusmama geven, maken het lezen van 'Plusmama ben je niet, dat word je' een feest van herkenning voor alle plusmama's. En voor alle plusmama's in wording!

Irma woont samen met haar man en twee bonusdochters in de gemeente Echt-Susteren. Ze is te volgen via plusmama.nl