Menu

Hallo Limburg

Op zoek naar vlinders op de Sint-Pietersberg

De boswachters van Natuurmonumenten zijn verheugd dat ze vanaf 1 juli weer kunnen starten met het geven van excursies om bezoekers kennis te laten maken met de bijzonderheden van hun natuurgebieden.

Op zondag 19 juli kun je samen met de boswachter tijdens een prachtige wandeling op zoek gaan naar de bijzondere vlinders op de mooiste plekjes van de Sint-Pietersberg. De wandeling, die aangepast is aan de richtlijnen van het RIVM, start om 14.00 uur bij de nieuwe startlocatie van Natuurmonumenten in Fort Sint Pieter. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Het programma is afgestemd op een volwassen publiek. Om deel te nemen moet je goed ter been zijn en stevige schoenen worden aangeraden.

De combinatie van warmte, de gunstige ligging van dit gebied en de samenstelling van de bodem zorgt voor een grote verscheidenheid aan planten. Deze bloemenrijkdom zorgt voor veel verschillende vlindersoorten. Samen met de Vlaamse zustervereniging Natuurpunt zorgt Natuurmonumenten ervoor dat vlinders van het Vlaamse en Waalse deel van de berg hun leefgebied uitbreiden naar het Nederlandse deel.

Meerdere keren per jaar wordt er gemaaid en afgevoerd met een hellingmaaier. Hierdoor wordt de grond verschraald, verarmd. Maar we maaien niet alles, telkens laten we iets staan voor de insecten en voor de zaadzetting. De schapen helpen ook een handje. Zo hoopt Natuurmonumenten op meer vlinders in de toekomst!

De vlinderexcursie is op zondag 19 juli 2020 en start om 14.00 uur bij het informatiepunt van Natuurmonumenten en Maastricht Underground in Fort Sint Pieter. Parkeren (betaald) bij het Oog van Sint Pieter in Maastricht aan de voet van de Sint-Pietersberg. Denk aan goede wandelschoenen.

Online reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk via de website van Natuurmonumenten, (www.natuurmonumenten.nl/sintpietersberg) of via de ledenservice van Natuurmonumenten (T 035-655 99 11). Ben je lid van Natuurmonumenten dan kost deelname 7 euro, ben je geen lid dan betaal je 10 euro p.p.