Menu

Hallo Limburg

Harry van Dijck schrijft spannend spionage-boek

Spionage in Heerlen tijdens het interbellum. Hoe twee jonge Heerlense meiden het slachtoffer werden van het spel der grootmachten door Harry van Dijck is een waar gebeurde geschiedenis dat de auteur bij toeval tijdens historisch onderzoek op internet ontdekte.

Een geheim rapport uit december 1937 over de veroordeling van twee jonge meiden 'gebruikt voor spionagedoeleinden' prikkelde de nieuwsgierigheid van de auteur en zette hem aan tot uitgebreid archiefonderzoek voor deze historische verhandeling.

'Spionage?' kopte een eerder krantenbericht. De twintigers Klara Delhey en Resi Lauvenberg zaten al acht maanden in de gevangenis in Aken. Maar waren ze werkelijk spionnen? Hoe het precies zat, is vastgelegd in een omvangrijk strafdossier in het archief van de 'Oberreichsanwalt beim Volksgerichtshof' in het Bundesarchiv te Berlijn.

De auteur maakte hieruit een reconstructie van een geschiedenis over hoe jonge meiden in het interbellum in het vangnet van een echte spion verstrikt raakten en hun 'avonturen'. Klara Delhey woonde daarvoor enige tijd in Kerkrade waar haar ouders een cafe runden. Later verhuisde het gezin naar Heerlen, waar ze het succesvolle warenhuis Kape uitbaatten.

Klara zat 1,5 jaar vast in een Duitse gevangenis. De Heerlense Resi Lauvenberg, dochter van een vermogende groothandelaar in slachtvee, kreeg vier jaar straf opgelegd. Haar moeder Babera Offermans, geboren en getogen in Kerkrade, schreef tevergeefs een persoonlijke brief naar Hitler voor vervroegde vrijlating.

De auteur van het spannende verhaal is Procesmanager vastgoed bij woningcorporatie Weller in Heerlen en amateurhistoricus. Het boekje telt 56 blz. en is rijk geillustreerd (ISBN 978-94-93037-08-3)

Het boekje verscheen onlangs als extra bijlage bij het tweede nummer van 2020 van MijnStreek. Het nummer staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding, c.q. de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, gratis als jubileumgift voor abonnees van het 75-jarige Historische Kring 'Het Land van Herle'.

Het boekje is samen met dit nummer voor 8 euro of los verkrijgbaar voor 2,50 euro via de webshop van Het Land van Herle of bij enkele boekhandels in Parkstad Limburg.